Koronavírus: élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

Szerző: Árki Noémi Kategória:

A koronavírus-betegségből felgyógyult élsportolók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez – jelentette be dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője április 30-án az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kedplasma Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód a Covid-19 ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

„Már több mint 120 önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon nagy előrelépés a sportolók adománya” – mondta dr. Lacza Zsombor.

Az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport a segitunkegymasnak.hu címen elérhető honlapján keresztül Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd, Horváth Dávid úszó, Peterdi András párbajtőrvívó, Varga Ádám és Noé Zsombor kajakozó, valamint Parti András mountain bike kerékpáros ajánlotta fel a vérplazmáját a koronavírus-fertőzöttek számára – tájékoztatott Révész Máriusz, Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója pedig a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szükséges szűrővizsgálat elvégzése után a szövetség versenyzői is készen állnak „vérüket adni” a jó ügyért.

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó a sportolók nevében úgy fogalmazott: „Tőlünk, élsportolóktól megszokták, hogy izgalmas sporthírekkel örvendeztetjük meg a közvéleményt. Versenyek híján azonban sajnos egyelőre nem tudunk újabb érmeket szerezni, ezért most így segítünk, és erre biztatunk másokat is, mert a járványt csak közösen, összefogva győzhetjük le.”

A kutatócsoport az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazma-adás helyszínére szállítják, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

Kategória: Híreink